środa 17, Lipiec, 2013

Jadłospis VR 7

Tortilla1Pamiętacie tortille Scotta Jurka z książki Jedz i biegaj ?

Tutaj ciekawa wariacja tego przepisu. Sama książka to kopalnia ciekawych przepisów, a od jakiegoś czasu stałem się specjalistą w robieniu tortilli, więc z ochotą przystąpiłem do kolejnego eksperymentu.

 

 

Kotlety z cieciorki zielonej oraz tortilla i tymi kotlecikami:) Cały posiłek jest bardzo pyszny i pożywny zwłaszcza dla biegacza, który musi uzupełniać białko, witaminy i węglowodany.

Kotlety z cieciorki zielonej

– paczka cieciorki zielonej 400-500g
– kaszka kukurydziana 3 łyżki
– kaszka pszenna 3 łyżki
– płatki owsiane górskie ½ szklanki
– sól morska 1 łyżeczka
– oliwa z oliwek 1 łyżka
– otręby żytnie

kotlety
Cieciorkę namaczamy na pół godziny i płuczemy, następnie gotujemy około 30-40 minut do zmięknięcia. Po odcedzeniu wody do ciepłej cieciorki wrzucam 3 łyżki kaszki kukurydzianej, trzy pszennej, pół szklanki płatków owsianych górskich, łyżeczkę soli i przyprawy (ja użyłem chińska przyprawa 5 smaków, może być curry), łyżkę oliwy z oliwek. Ugniatamy wszytko tłuczkiem, a następnie formujemy kotlety. Kotlet obtaczamy w otrębach żytnich i kładziemy na papier do pieczenia do piekarnika. Ja piekłem około 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie 20 minut w temp. 210 stopni. Ciepłe kotlety wyjmujemy na talerzyk i mogą być do obiadu lub do tortilli.

Tortilla:

– 1,5 szklanki mąki pszennej
– szklanka mąki pszennej razowej
– 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
–  łyżeczka soli
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżka siemienia lnianego
– szklanka wody

Tortilla2
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Mieszamy do uformowania jednolitej masy dosypując mąki. Masa nie może się kleić. Następnie formuje z tego wałek i dzielę na 8-9 kawałków. Z kawałków ciasta formuję placuszki w ręku, które rozwałkowuję podsypując mąką na cieniutkie naleśniki. Naleśniki wstawiam na rozgrzaną patelnię (u mnie kurek ustawiony na 2/3). Obsmażamy bez tłuszczu do pojawienia się brązowych bąbelków, następnie obracamy na drugą stronę.

Na gotową tortillę smaruję sos, kładę pokrojone warzywa: sałata, pomidor, papryka, oliwki, co kto lubi, i rozdrobnione pół kotleta z cieciorki. Zawijamy i palce lizać tortilla z warzywami i cieciorką.

Jako sos polecam sos czosnkowy z jogurtu naturalnego, czosnek, kolendra, oregano, pieprz sól lub sos guacamole.

Piotr (Koszalin)